Viering Centennial

Zaterdag 9 november vierden we in het Het Spaansche Hof te Den Haag de verjaardag van Zonta. De eerste Zonta club werd opgericht in de Verenigde Staten, in Buffalo 100 jaar geleden. In Europa was Hamburg in 1931 de eerste club en in Nederland, Zonta Den Haag die sinds 1964 bestaat. Zonta Zwolle is actief sinds 1984.

Vijf Zontians van Zonta Zwolle togen naar het Het Spaansche Hof in Den Haag om samen met de andere Zonta clubs het 100 jarig bestaan te vieren.

Er waren diverse workshops rondom het thema ‘Empowering women’ en een inspirende bijdrage van Liesbeth Woertman, een rolmodel voor veel vrouwen. Ooit begnnen als snoepverkoopster en nu hoogleraar en publicist van o.a. ‘De psychologie van het uiterlijk’. Een mooie illustratie van het ‘empowerment’- thema. Ook de speech van Adriana van Dooijeweert was indrukwekkend, de gepassioneerde voorzitter van het College van de Rechten van de Mens, met een belangrijke focus op discriminatie van (o.a). vrouwen.

Tot slot werd de Zonta Centennial award werd uitgereikt aan Shirin Musa, Femmes for Freedom, zie ook https://www.femmesforfreedom.com/. Zij zet zich in om huwelijksdwang, kindhuwelijken, gedwongen achterlating, verborgen vrouwen en huwelijkse gevangenschap bij Nederlandse meisjes en vrouwen tegen te gaan.