Zwolle kleurt Oranje

De Sassenpoort in Zwolle kleurde op vrijdag 25 november Oranje, om aandacht te vestigen op geweld tegen vrouwen. Zonta Zwolle, alsmede de Soropimisten clubs Zwolle en Isalania Zwolle-Kampen voerden gezamenlijk campagne door zoveel mogelijk markante gebouwen oranje te kleuren, waaronder ook de Sassenpoort in Zwolle.

Jaarlijks is op 25 november de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen van de Verenigde Naties, gevolgd door de 16 Days of Action. Inmiddels vinden in meer dan 90 landen wereldwijd acties plaats in deze periode, onder de paraplu van de Orange the World campagne. Samen met ministeries, gemeenten, provincies en maatschappelijke organisaties wordt er een campagne gevoerd door zoveel mogelijk markante gebouwen oranje te kleuren, waaronder ook de Sassenpoort in Zwolle.

Geweld tegen vrouwen en meisjes is een van de meest wijdverbreide schendingen van de mensenrechten en een wereldwijde epidemie. Het kent geen nationale of culturele barrières en treft miljoenen vrouwen en meisjes in vredestijd en conflict. Het omvat fysiek en seksueel geweld en schadelijke praktijken zoals verkrachting, vrouwenbesnijdenis en mensenhandel. Geweld tegen vrouwen en meisjes bedreigt landen, remt de economische vooruitgang, en voorkomt dat vrouwen bij kunnen dragen aan hun gemeenschap en een beter leven voor zichzelf en hun families kunnen creëren.

Zonta-Zwolle zet zich al jaren in voor deze actie en heeft special voor dit doel eem mooi sieraad laten ontwerpen. Het Zonta Says No armbandje staat symbool voor het bestrijden van geweld tegen vrouwen. Het armbandje is van zijde koord, zilver en een parel. Dit armbandje is te bestellen via de site of via een van de leden. De opbrengst is voor “Femmes for Freedom”.

Meer informatie is te vinden op www.orangetheworld.nl.