Zonta Zwolle zegt ‘NEE’ tegen geweld tegen vrouwen

Dit jaar werden alle beelden in de openbare ruimte in Zwolle en Elburg van een oranje sjaal voorzien om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen. De kleur oranje staat voor de zonsopgang, een nieuwe dag zonder geweld.

Andere jaren stonden gedurende 16 dagen gebouwen zoals de Sassenpoort in Zwolle en in Elburg “Molen de Tijd” en het Agnietenklooster in de oranje schijnwerpers. In verband met de hoge energiekosten werden dit jaar de gebouwen helaas niet oranje verlicht.

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Deze vrouwen weten vaak niet waar ze terecht kunnen en ook mensen die geweld vermoeden niet. Het doel van ‘Orange the World’ is daarom om dit jaar zo veel mogelijk mensen te bereiken met de boodschap dat zij echt wat kunnen betekenen voor een ander door onveilige situaties te melden. Daarvoor wordt er in Nederland breed bekendheid gegeven aan het nummer van Veilig Thuis 0800-2000.”

Inmiddels vinden in meer dan 90 landen wereldwijd acties plaats in deze periode, onder de paraplu van de Orange the World campagne. Samen met ministeries, gemeenten, provincies en maatschappelijke organisaties wordt er een campagne gevoerd door zoveel mogelijk markante gebouwen oranje te kleuren.

‘Molen de tijd’ in Oostendorp en het Agnietenklooster in de stad Elburg doen mee en kleuren Oranje. Dit is een initiatief van Zonta Zwolle in samenwerking met de bakkersmolen van Schuld en Museum Elburg. In Nederland doen meer dan 125 gemeenten en 5 provincies mee aan de campagne.